نشست خبری سپیدار برگزار شد.
بهگزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست خبری جشنواره سپیدار با حضور فریدون عموزاده خلیلی و سیدرضا کروبی، مدیر انتشارات فنی ایران صبح امروز شنبه (4 آذرماه 1396) در انتشارات فنی ایران برگزار شد.
فریدون عموزاده خلیلی در این نشست با ابراز خوشحالی از اینکه جایزه سپیدار به سومین دورهاش رسیده است، گفت: هدف اولیه ما از برگزاری این جایزه و روند رشد آن ترویج فرهنگ محیطزیستی و حمایت از محیطزیست بوده است و در ادامه این هدف چشمانداز ما دستیافتن به حرکتی زیستمحیطی بوده که توسط آن کودکان و نوجوانان و با دست خود ما شکل میگیرد و بر همین اساس شعارهایی مانند «زمین را بچهها نجات میدهند» و «فردا را از ما نگیرید» را انتخاب کردیم که محوریت کودکان و نوجوانان را در برپایی این جایزه نشان میدهد.
دبیر جایزه سپیدار افزود: از ابتدا فکر میکردیم که چگونه میتوانیم دوست داشتن محیطزیست را در میان کودکان و نوجوانان عمق ببخشیم و از ابزار ادبیات و هنر برای تشویق بچهها و اندیشیدن به محیطزیست بهره ببریم براین اساس جایزه سپیدار جایزه ادبی شامل داستان، شعر، رمان و ... شد.
وی درباره روند رشد جایزه سپیدار در طول سهدوره اخیر توضیح داد: براساس آمار در سال 1394 حدود 608 اثر چاپ نشده به دست ما رسید که 440 اثر آن آثاری بود که توسط کودکان و نوجوانان نوشته شده بود. در سال 95، هزار و 617 اثر چاپ نشده و در سال 96 دوهزار و 268 اثر چاپ نشده به دست ما رسید که دوهزار و 186 اثر آن در حوزه کودک و نوجوان بود و تعداد اثار رسیده در طول سه سال اخیر رشد 240درصدی را نشان میدهد. البته این رشد در حوزه آثار کودک و نوجوان بیشتر بوده و نشان میدهد که ما تقریبا توانستهایم به هدفمان برسیم و چون این رشد بدون استفاده از ابزارهای اطلاعرسانی وسیع ایجاد شده است برای ما بسیار خوشحالکننده است. رشد 400درصدی آثار تولیدی توسط کودکان و نوجوانان نشاندهنده جلب مشارکت آنها برای خلق آثار زیستمحیطی است که ما را دلگرم میکند.
مشارکت بچهها درخلق آثار زیستمحیطی ما را دلگرم میکند
عموزاده خلیلی درباره داوری آثار نیز گفت: در بخش کودک و نوجوان از مجموع دوهزار و 186 اثری که به دست ما رسید هزار و 155 اثر در بخش داستان و نوشتههای ادبی، 315 اثر در بخش شعر، 121 اثر خلاصه نویسی و معرفی کتاب، 152 اثر گزارش فعالیت محیط زیستی و در بخش گروهی 443 اثر بود که در مجموع 21 اثر داوران این بخش اعم از شیوا حریری، عزتالله الوندی، معصومه یزدانی، پیام ابراهیمی و رویا میرزایی انتخاب شدند. که به افراد برگزیده تندیس سپیدار بههمراه جایزه اعطا میشود.
این نویسنده و منتقد ادبی افزود: در بخش بزرگسال نیز 824 اثر به دست ما رسیده است که 584 اثر در بخش داستان بوده که 15 نامزد نهایی برای دریافت جایزه از سوی داوران این بخش شامل حمیدرضا شاهآبادی، مهدی رجبی و فرزام بابایی معرفی شدند. آمنه ایمان مهر، نغمه بذرافشانی، مریم ابراهیمی جابری،ابراهیم باقری حمید آبادی، محدثه رضایی آدریانی، معصومه دهنوی،رویا زنده بودی، سولماز خواجه وند،نغمه رحیمی پور، سمیه سیدیان، زهرا شاهی، سارا شجاعی، افسانه صادقی بوزنجانی، الهام مزارعی،موسی هدایتی عنوان نامزدهای این مرحله اند.در روز اختتامیه آثار برتر معرفی خواهند شد.
عموزاده خلیلی گفت: همچنین 240 اثر در بخش شعر به دست ما رسید که 30 شعر به مرحله نهایی راه یافتند. داوران این حوزه آتوسا صالحی، حدیث لزرغلامی و سیدرضا کروبی بودند. در این بخش 7 اثر نامزد دریافت جایزه شدند. نامزدهای این بخش به ترتیب حروف الفبا عبارتند از: اسماعیل الله دادی،فرشته امینی، قاسم بانی،زهره حیدری شاهی، پیام جهانگیری، محمد دهریزی و طاهره شهابی به عنوان نامزدهای بخش شعر سومین دوره جشنواره سپیدار انتخاب شدند که شعرهای برگزیده در مراسم پایانی معرفی خواهند شد.
افزودن کارگاه خلق کتاب تصویری به جشنواره سپیدار
عموزاده خلیلی در ادامه به بخش کارگاهی جشنواره سپیدار اشاره کرد و گفت: بخش جدیدی شامل مسابقه و کارگاه کتابهای تصویری سپیدار امسال اضافه کردیم تجربه این کارگاه قبلا توسط انجمن نویسندگان کودکان و نوجوانان و انجمن تصویرگران در دو دوره برگزار شده بود. امسال جشنواره سپیدار تصمیم گرفت اقدام به برگزاری این کارگاه کند و در مجموع 250 نویسنده و تصویرگر طی فراخوان کارگاه تصویری سپیدار اعلام آمادگی کردند که از بین آنها در نهایت 20 نویسنده و 20 تصویرگر انتخاب شدند که در قالب گروههای دونفره به مدت 26 ساعت، در طول سههفته (پنجشنبهها و جمعهها) با حضور استاد تصویرگری و نویسندگی و کارشناس محیطزیست اقدام به خلق ماکت کتابهای تصویری کردند که در مجمع 20 ماکت کتاب در اختیار ما قرار گرفت که از بین آنها توسط داوران این بخش شامل کیانوش غریبپور، علیاصغر سیدآبادی و فریدون عموزاده خلیلی 10 اثر نامزد نهایی شدند و نهایتا یک اثر در مراسم اختتامیه معرفی خواهد شد و نویسنده به نمایشگاه کتاب فرانکفورت و تصویرگر آن بهعنوان جایزه امکان حضور در نمایشگاه کتاب بلونیا را کسب میکنند.
به گفته دبیر جایزه سپیدار کتابهای «یکی مثل من» نویسنده: مریم بهرامی- تصویرگر: افسانه صانعی، «قانونهای آبکی» نویسنده: زهرا جلایی فر - تصویرگر: حمیدرضا بهرامی، «قشنگترین لباس دنیا» نویسنده: تهمینه حدادی - تصویرگر: محبوبه یزدانی، «مترسک رودخانه» نویسنده: فاطمه سرمشقی - تصویرگر: سحر کریمیان شیرازی، «امروز دلم یه عروس دریایی می خواد» نویسنده: ملیحه شاهرخی جاوید - تصویرگر: مهرناز کافی، «آلبوم عکس یک روباه» نویسنده: زهرا فردشاد - تصویرگر: طراوت جلالی فراهانی، «کسی از هیولا خبر ندارد» نویسنده: مانا مداح- تصویرگر: سولماز جهانگیر، «پسر دودی» نویسنده: علی باباجانی - تصویرگر: حمیده خسرویان، «شکارگاه نخی» نویسنده: سمیرا آرامی - تصویرگر: معصومه صحبت، «چه قدر پر» نویسنده: زهرا قدیری - تصویرگر: صدیقه شاهوردی شهرکی به مرحله نهایی راه یافتند.
وی همچنین به دریافت آثاری از بچههای غیرایرانی اشاره کرد و گفت: امسال هم مانند سال گذشته آثاری از بچههای افغانستان داریم در این بخش هم افزایش کمی و هم ارتقای کیفی داشتهایم. پارسال تلاش کردیم که از این بچهها آثاری نیز در جشنواره داشته باشیم امسال خودشان تلاش کردند برای ما اثر بفرستند.
چاپ 14 اثر برگزیده در قالب کتاب
عموزاده خلیلی همچنین به چاپ آثار برگزیده اشاره کرد و گفت: تلاش میکنیم مانند سالهای گذشته آثار برگزیده را در قالب کتاب چاپ کنیم همچنان که 14 اثر از آثار برگزیده سال قبل را منتشر کردهایم و در هفته آینده رونمایی خواهد شد امسال نیز بیشترین آثار ارسالی از استانهای تهران، اصفهان، هرمزگان، آذربایجان غربی و گلستان بوده است.
وی افزود: بحث محیطزیست بحثی ملی است و بیش از همه نهادهایی که مخاطبشان کودکان و نوجوانان هستند باید تلاش کنند در این زمینه فعالیت داشته باشند و انتظار میرود از نهادهای دولتی وقتی ناشر خصوصی با هدف آشنا کردن بچهها با محیطزیست در این زمینه تلاش میکند بقیه هم مشارکت کنند. باتوجه به اینکه تهران به عنوان شهر دوستدار کودک معرفی شده است باید شهرمان طوری باشد که بچهها هم آن را دوست داشته باشند و محیطزیست خوبی داشته باشد و برای شهرداری هم سودمند است که از این جشنواره حمایت کند تا این جایزه فراگیر شود و نتیجه ملی آن مشخص شود.
ایجاد جریان جدید در خلق آثار زیستمحیطی
عموزاده خلیلی در ادامه به کتابهای زیستمحیطی اشاره کرد و گفت: متاسفانه در طول سالهای گذشته آثار زیادی در این حوزه منتشر نشده است کما اینکه در سال 1394طی فراخوانی که منتشر کردیم در مجموع توانستیم 300 اثر محیطزیستی از 1384 تا 1394 جمعآوری کنیم که از این تعداد 10 درصد آثار تالیفی بود. اما این جایزه از سال 1394 توانست جریان جدیدی در خلق و تالیف کتابهای محیطزیستی ایجاد کند و ناشران بیشتری به سمت تولید آثار در این حوزه روی آوردند و بیشترین آثار در این حوزه از سوی انتشارات فنی ایران منتشر شده است. در این دوره نیز مانند دوره قبل بخش کتابهای زیستمحیطی را در جایزه سپیدار نگنجاندیم و تا وقتی که تعداد آثار چاپ شده در این حوزه به حد نصاب برسد این دوره را نیز برگزار میکنیم.
نتوانستهایم پوسترهای جایزه سپیدار را در مدارس توزیع کنیم
سیدرضا کروبی، مدیر نشر فنی ایران، نیز در این مراسم گفت: در سال 1374 نخستین اثر زیستمحیطیمان را در انتشارات فنی منتشر کردیم که خیلی مورد استقبال قرار نگرفت و بعد از آن تصمیم گرفتیم تلاش بیشتری در این زمینه داشته باشیم لذا در اواخر دهه 90 شروع به چاپ کتابهای زیستمحیطی تحت عنوان کتابهای سبز کردیم و در سال 81 برنده جایزه ملی محیطزیست شدیم در حال حاضر 350 جلد کتاب در این زمینه منتشر کردهایم و تلاش میکنیم تعداد این آثار همچنان افزایش یابد.
وی در ادامه به جای خالی دانشنامه و واژهنامه زیستمحیطی و جایزهای که بچهها را از طریق داستان، شعر و مقاله درگیر محیطزیست کند، اشاره کرد و گفت: بر این اساس در سال 1394 نخستین دوره جایزه سپیدار را با هدف بالابردن اطلاعات زیستمحیطی بچهها برگزار کردیم البته بعد از برگزاری نخستین دوره این جایزه نمیدانستیم چه اتفاقی در آینده خواهد افتاد چون خیلی از طرف نهادهای مرتبط مانند آموزش و پرورش، رسانهها و ... استقبال نشد و همچنان که سه دوره از برگزاری این جایزه میگذرد هنوز نتوانستهایم پوسترهای آن را در مدارس پخش کنیم و اطلاعرسانی بیشتری به بچهها داشته باشیم. قطعا با این کار میتوانیم آثار بیشتری دریافت کنیم.
سپیدار بهانهای برای ایجاد آگاهیهای زیستمحیطی است
کروبی همچنین حمایت نهادهایی مانند نهاد کتابخانه، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، وزارت آموزش و پرورش و مجاری اطلاعرسانی را عامل مهمی در اطلاعرسانی بیشتر در این دانست و گفت: قطعا حضور معصومه ابتکار، علیرضا حاجیانزاده، سیدعباس صالحی و وزیر آموزش و پرورش در دورههای قبل نشاندهنده اهمیت مسایل زیستمحیطی در جامعه ماست.
وی همچنین به ایجاد ستاد دایمی برای این جایزه اشاره کرد و گفت: با ایجاد ستاد دایمی همچنان برای تداوم جایزه سپیدار تلاش میکنیم. تالیف کتاب «آموزش محیطزیست» که اخیرا برای پایه پنجم دبستان درنظر گرفته شده نیز خبر خوبی است و بهنظر میرسد صرفنظر از اختلاف سلیقههای موجود، حفظ محیطزیست موضوعی است که همه روی آن اتفاقنظر دارند.
کروبی اظهار امیدواری کرد در سال آینده بتوانند با اطلاعرسانی بیشتر و حمایت نهادهای مرتبط شاهد حضور و شرکت بیشتر بچهها در این جشنواره باشند. چرا که سپیدار یک بهانه است تا بتوان رویدادی را در جامعه با هدف ایجاد آگاهیهای زیستمحیطی در بین کودکان و نوجوانان اجرا کرد.