رفتن به محتوای اصلی

نخستین اردوی ادبی و محیط زیستی سپیدار برگزار شد.

نخستین اردوی ادبی سپیدار با موضوع محیط زیست از سوی انتشارات فنی ایران (کتاب‌های نردبان) و باشگاه سپیدار با حضور حدود 50 دانش آموز نوجوان در باغ گیاه شناسی ملی ایران برگزار شد.
هدف از برگزاری این اردو، آموزش داستان نویسی و روزنامه‌نگاری محیط زیست به کودکان و نوجوانان علاقه‌مند و مستعدی است که در دو دوره قبل جایزه سپیدار شرکت کردند و آثارشان به مرحله نیمه نهایی راه یافت.
اردو در باغ گیاه شناسی با صحبتهای سید رضا کروبی مدیر انتشارات فنی ایران و بنیان گذار جایزه سپیدار شروع شد. وی ابراز امیدواری کرد که در آینده از این کودکان و نوجوانان نویسندگان سبز بیرون بیاید. سپس فریدون عموزاده خلیلی دبیر علمی جایزه سپیدار برای نوجوانان صحبت کرد و گفت: ما قول داده بودیم باشگاه سپیدار را به کمک شما داشته باشیم و در زمینه ادبیات، شعر و هنر فعالیت کنیم. این اولین اردو در باشگاه سپیدار است، تفاوت این اردو با بقیه ی اردوها این است که هم آموزشی است هم تفریحی و قرار است بهتان خوش بگذرد.

IMG_14011

IMG_14101

داستان نویسی با طعم محیط زیستی که می شناسیم
در ادامه نوجوانان حاضر در اردو با سید نوید سید علی اکبر داستان نویس و عطیه تهرانی کارشناس محیط زیست در کارگاه داستان نویسی شرکت کردند و از بچه ها خواسته شد ابتدا به این سوال فکر کنند که محیط زیست یعنی چه ؟ در محیط اطراف خود چه می بینند؟ در شهر و در طبیعت چه تفاوتهایی وجود دارد؟ از آنها خواسته شد که به محیط زیست به عنوان موضوع انشاء نگاه نکنند و از آنچه که دیده اند و تجربه کرده اند بنویسند خودشان باشند و از حس خودشان بنویسند.

IMG_14741

IMG_14501

نکات داستان‌نویسی که مناسب سن بچه ها بود یادآوری شد. زمان اتمام داستان، پرداختن به یک موضوع نه چند موضوع با هم، جلوگیری از تکرار کلمات، جذاب بودن برای خواننده و داستان بدون قضاوت.

IMG_14641

IMG_14881
موضوعاتی که بچه ها انتخاب کرده بودند : زباله و انواع آلودگی ها، حیوانات، طبیعت ، تجربیات خودشان و … سپس داستان هایشان را برای هم خواندند و نظر دوستانشان را شندیدند. داستان ها هم واقعی بود و هم تخیلی. از زبان خودشان بود یا حیوانات. ترسناک بود یا پر از احساس. کوتاه بود یا طولانی. درد دل بود یا نصیحت.

IMG_15041

IMG_15131

 

همین که هستم راضیم
کارگاه دوم با موضوع روزنامه نگاری توسط مریم محمد خانی با همراهی عطیه تک تهرانی تشکیل شد. مریم محمد خانی ابتدا بچه ها را با این سوال روبرو کرد که اگر انسان نبودید، دوست داشتید چه می بودید؟ ذهن بچه‌ها را بیشتر به سمت طبیعت رفت : آب ، رودخانه، کهکشان، درخت، انواع حیوانات و …. . البته که بعضی ها هم با ” همین که هستم راضیم” جواب دادند. در این کارگاه به بچه ها توضیح داده شد که داستان ناشی از تخیل است ولی خبر چیزی است که واقعیت دارد و باید جزئیات داشته باشد. مفهوم تیتر خبر با چند مثال توضیح داده شد که باید جذاب باشد و مهم ترین بخش خبر است.

IMG_15451 - Copy

IMG_16121
برای رسیدن به مفهوم گزارش، ابتدا انواع رسانه، بعد جزئیات روزنامه و بعد از آن مشخصات یک گزارش به ترتیب توضیح داده شد. برای روشن شدن مفهوم یک گزارش از یک مجله با موضوع فروش خزندگان در بازارهای تجریش برای بچه ها خوانده شد و نکات مهم آن یادآوری شد. بعد از بچه ها خواستند با موضوعات مرتبط با مفهوم محیط زیست یک گزارش بنویسند. بچه ها در گروه های جداگانه گزارش های خود را خواندند، با موضوعاتی مثل: آتشفشان دماوند و آلودگی ناشی از آن، جنگل های بلوط، خرافات در مورد حیوانات و …. .

IMG_15501 - Copy

IMG_15571

IMG_16531 - Copy
بعد از اتمام کارگاه ها قبل از ترک محل، بچه ها زباله هایشان را جمع کردند و در سطل های جداگانه (تر ، خشک ، کاغذ) که در نظر گرفته شده ریختند.
اردوی ادبی سپیدار در محیط طبیعی که صدای سگ های اهلی باغ و آواز پرندگان حس خوب در دل طبیعت بودن را برای بچه ها بیشتر می کرد، برگزار شد.

IMG_17211

IMG_17261

جایی که جدا از خانه های آپارتمانی، شلوغی و آلودگی شهر. این موضوع را در اشتیاق کودکان برای نزدیک شدن به سگ ها و دویدن در محیط طبیعی، کنجکاوی درباره گونه گیاهان و … می توانستیم ببینیم. حضور در چنین محیطی خلاقیت آنان را بیشتر و بیشتر بکار انداخت و هرکدام به وسعت علاقه و دانش خود از حضور در چنین مکانی گفتند.

IMG_16961
رد پای کمرنگ آموزش محیط زیست در مدارس
مهران اسدی دانش آموز کلاس هشتم که به نویسندگی هم علاقمند است می گوید فقط در کتاب اجتماعی اشاره ای به یوزپلنگ و تمساح شده است ولی تا بحال آموزش محیط زیست در مدرسه و یا درس جداگانه ای نداشتند. او میگوید زمانی توجهم به محیط زیست جلب شد که در سفری به تالش انبوه پلاستیک ها را دیدم ولی برای مردم و شهرداری بی اهمیت بود. او لازمه حفظ محیط زیست را بالا رفتن فرهنگ مردم و تفکیک زباله می داند.

IMG_13831

علیرضا پورشجاع دانش آموز کلاس یازدهم و برگزیده دومین دوره جایزه سپیدار، از یک مستند در شبکه نشنال جئوگرافیک به حیات وحش و محیط زیست علاقمند شده و میگوید که درسهای کوتاه و مختصری در مورد محیط زیست در کتابهایمان است ولی معلم ها سرسری از کنار آنها رد می شوند. او به هم سن و سال های خودش توصیه می کند که طبیعت را باور داشته باشند. اگر طبیعت را از بین ببریم این تخریب به خودمان بر می گردد و به راحتی نمی توان آن را جبران کرد.

IMG_14971
دلیل درس های غیر ضروری چیست؟
نازگل محمدی که دانش آموز کلاس نهم است و در مرحله اول جایزه سپیدار برگزیده شده بود می گوید بیشتر درسهای ما غیر کاربردی هستند و نمی دانم دلیل اینهمه درس با حجم و محتوای سنگین برای چیست؟ درسهای ما فقط تئوری هستند و خسته کننده. درسهای عملی که در آینده برایمان کاربردی باشند نداریم. اینجا اولین جایی است که با مفاهیم محیط زیست آشنا می شوم.
نام مادر زمین را در موسیقی هایی که گوش می کردم شنیدم
خشایار خسروی دانش آموز 16 ساله ، رشته تجربی دبیرستان علامه حلی که در المپیاد زیست شناسی سال قبل نیز قبول شده است، می گوید با مفاهیم محیط زیست و اکولوژی در کتاب بیولوژی campbell که کتاب منبع المپیاد زیست شناسی است آشنا شده. او می گوید در موسیقی هایی که با موضوع طبیعت شنیدم با مفهوم مادر زمین آشنا شدم و دوست داشتم در داستان امروز از آن استفاده کنم. IMG_15141

تهران را شهری می بینم که جای پیشرفت دارد ولی آلودگی هایی هم دارد که بخشی از آن تقصیر خودمان است . مثل ماشین های تک سر نشین. تهران شهری که در گذشته قنات داشته ، اما امروزه خبری از آنها نیست.
در پایان بچه ها به همراه راهنمای باغ گیاهشناسی در مسیر مشخصی برای بازدید عموم از قسمتهای باغ دیدن کردند و توضیحات هر بخش به آنها داده شد.

IMG_17161

باغ صخره ای، مجموعه رویشگاهی زاگرس ، ایرانی ، تورانی و جنگل های هیرکانی از بخش های در نظر گرفته شده بود.

IMG_17011
رعایت بعضی نکات در تمامی برنامه های آموزشی به ویژه برای دانش آموزان به بهتر شدن برنامه ها کمک می کند. در برنامه های آموزشی محیط زیست ، برگزار کنندگان بهتر است در مصرف کاغذ خود الگو باشند، مصرف ظروف یکبار مصرف و تولید زیاد زباله خود عملی خلاف حفظ محیط زیست است. می توان از بچه ها خواست ظروف شخصی خود را داشته باشند که در تولید کمتر زباله نیز سهیم باشند.
همچنین در آموزش هایی که از تمام سنین ( از دبستان تا دبیرستان) است بهتر است از جملات و کلمات ساده تر استفاده کرد و مفاهیم را مناسب این سنین انتخاب کرد که برای همه بچه ها قابل فهم باشد.

IMG_14301

انواع بازی، درگیر کردن بچه ها در فعالیت عملی تاثیرات آموزشی بیشتری خواهد داشت.

IMG_17481
اردوی ادبی محیط زیستی سپیدار هفتم شهریور ماه با حضور جمعی از نوجوانان علاقه‌مند به داستان‌نویسی و روزنامه‌نگاری برگزار شد که در دو دوره قبل جایزه سپیدار حضور یافتند و اثر به مرحله نیمه نهایی راه یافت.

IMG_13811

یک نظر برای این نوشته موجود است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برگشت به بالا
سبد خرید
  • هیچ محصولی در سبدخرید نیست.